NATO může zvážit vyslání vojáků na Ukrajinu, pokud Rusko překročí dvě červené čáry

8. 5. 2024

čas čtení 2 minuty
NATO v "důvěrné podobě" stanovilo dvě "červené čáry", jejichž překročení by mohlo vést k potenciálnímu rozhodnutí vyslat jeho vojáky do války na Ukrajině, uvádí italský deník La Repubblica s odvoláním na zdroje. Zároveň konstatuje, že Aliance nerozvíjí žádné operační plány, které by se týkaly této možnosti.

La Repubblica také zmínila, že NATO se začalo připravovat na válku s Ruskem. Publikace například zmiňuje největší cvičení v Evropě od roku 1988, Steadfast Defender 2024, které začalo na konci ledna 2024. Do těchto cvičení, která simulují konfrontaci s protivníkem srovnatelné síly, je zapojeno přibližně 90 000 lidí.

První červenou čárou je prolomení obranné linie Ukrajiny Ruskem a zapojení třetí země do války, konkrétně Běloruska, uvedly zdroje. Ukrajinsko-běloruská hranice se táhne v délce více než 1 084 km, což ukrajinské armádě ztěžuje kontrolu nad všemi jejími oblastmi.

Jak deník naznačuje, pokud se Minsk přímo zapojí do vojenského sporu, jeho jednotky a arzenál budou pro Moskvu klíčové. Tato okolnost může podnítit akce NATO zaměřené na pomoc Ukrajině.

Druhou "červenou čárou" jsou vojenské provokace Ruska proti baltským zemím, Polsku nebo "záměrný útok na Moldavsko", dodaly zdroje. V únoru francouzský prezident Emmanuel Macron naznačil, že by na Ukrajinu mohly být vyslány západní pozemní síly. Mnoho členů NATO, včetně generálního tajemníka Jense Stoltenberga a německých představitelů, tuto myšlenku okamžitě odmítlo.

NATO již dříve odsoudilo "zintenzivňující se kampaň aktivit" Ruska prováděnou v euroatlantické oblasti, včetně území NATO a prostřednictvím prostředníků.

Aliance ve svém prohlášení uvedla, že si je vědoma sabotážních incidentů, násilných činů, kybernetických a elektronických zásahů, dezinformačních kampaní a dalších hybridních operací Moskvy v Česku, Estonsku, Německu, Lotyšsku, Litvě, Polsku a Velké Británii.

Zdroj v italštině: ZDE

1
Vytisknout
2439

Diskuse

Obsah vydání | 9. 5. 2024